Loading...

Süßwarenhefe Ammonium 30g

Konditorenhefe Ammonium 30 g. Qualitätshefe für die Zubereitung von verschiedenen Arten von Desserts.
Auf Lager > 10 Stck
Brauchen Sie Rat bei etwas?
fragen
Möchten Sie Preis und Verfügbarkeit überwachen?
Überwachung starten

Amonium – cukrářské droždí pro dokonalé pečivo

Amonium, známé také jako cukrářské droždí nebo chemicky hydrogenuhličitan amonný (NH₄HCO₃), patří mezi tradiční kypřicí prostředky, které se v cukrářství používají po staletí. Je typické především pro přípravu nízkého a drobného cukroví, kde hraje klíčovou roli v dosažení charakteristické textury a vzhledu. Ačkoli je v moderní době částečně nahrazováno běžným kypřicím práškem, v mnoha tradičních receptech má nezastupitelné místo.

Jak funguje amonium

Při pečení se amonium působením tepla rozkládá na oxid uhličitý, čpavek a vodu. Tyto plyny unikají z těsta a způsobují jeho nadýchnutí, vznik nepravidelných pórů a lehkou, křehkou strukturu. Čpavek je sice cítit v syrovém těstě, ale při správném použití a dostatečném propečení se zcela odpaří, takže v hotovém pečivu není patrný.

Vlastnosti a výhody

  • Specifická textura – amonium vytváří v těstě drobné i větší póry, které dodávají pečivu typický vzhled a lehkost.

  • Autentický vzhled – povrch pečiva není dokonale hladký, což se u tradičních druhů cukroví, jako jsou perníčky nebo zázvorky, považuje za žádoucí.

  • Intenzivní nadýchání – amonium dokáže těsto nakypřit silněji než běžný prášek do pečiva, ale funguje pouze u tenkých tvarů.

  • Bezpečné složení – po upečení nezůstávají v těstě žádné zbytky čpavku ani chemických látek.

Kde se používá

Amonium je ideální pro pečení nízkých a plochých druhů pečiva. Používá se zejména na:

  • perníčky

  • linecké cukroví

  • zázvorky

  • rakvičky

  • oplatky a sušenky

Není vhodné pro vysoké moučníky, koláče nebo bábovky, protože plyny by se z těsta nestačily odpařit a hotový výrobek by mohl mít nepříjemný zápach.

Dávkování a použití

Doporučené množství je přibližně 20 g na 1 kg mouky. Nejčastěji se přimíchává přímo do prosáté mouky, aby se rovnoměrně rozložilo v těstě. Těsto je nutné dobře propéct, aby se všechny plyny odpařily. Pokud by pečení bylo příliš krátké nebo při nízké teplotě, mohly by v pečivu zůstat stopy čpavku.

Historie a tradice

Používání amonia v cukrářství sahá až do středověku. Dříve bylo známé jako jelenní sůl, protože se vyrábělo z rohů a parohů jelenů. Dnes se samozřejmě vyrábí průmyslově, ale princip a účinek zůstávají stejné. V mnoha tradičních rodinných receptech je amonium nepostradatelné, protože právě ono dává cukroví tu správnou konzistenci a chuť, kterou si pamatujeme z dětství.

Srovnání s jinými kypřidly

  • Prášek do pečiva – univerzálnější, vhodný i pro vyšší moučníky, ale nedosahuje stejné křehkosti a pórovitosti u nízkého cukroví.

  • Droždí (kvasnice) – používá se u kynutých těst, funguje na jiném principu (fermentace).

  • Amonium – nejlepší volba pro tenké, suché a křehké pečivo, které má mít tradiční vzhled a texturu.

Praktické tipy

  • Těsto s amoniem nenechávejte dlouho stát – sice nezačne kvasit, ale čpavkový zápach může být nepříjemný.

  • Hotové cukroví po upečení vždy dobře vychlaďte a nechte odvětrat.

  • Skladujte v dobře uzavřených dózách, kde si uchová křehkost i několik týdnů.

Amonium – cukrářské droždí – je jedinečný kypřicí prostředek, bez kterého by mnoho tradičních druhů cukroví nemělo svou typickou podobu. Přináší nepravidelné póry, křehkost a lehkost, které nelze nahradit jinými kypřidly. Při správném dávkování a dostatečném propečení je jeho použití zcela bezpečné a výsledkem je autentické cukroví s charakteristickou chutí i strukturou.

Ať už připravujete perníčky, linecké nebo rakvičky, amonium vám pomůže dosáhnout stejného výsledku, jaký znaly a milovaly generace cukrářů před vámi.

Gewicht

Das Paket enthält: 30 g

Zusammensetzung des Produkts

Lebensmittelzusatzstoff E503 (ii), "Bäckerhefe".

Herkunftsland

Tschechische Republik

Herstellungsunternehmen
Kovandovi s.r.o
Kotnovská 138 Tábor 39001
info@kovandovi.cz
www.bon-bon.cz/kovandovi

Produktparameter

Kategorien: Hefe und Backtriebmittel
Hausgemachtes Gebäck
Hersteller Kovandovi
EAN 8594037360777
Produktnummer 360777

Rezension

100 %
alles ist in ordnung
Ich habe es bisher noch nicht benutzt.
bisher habe ich es noch nicht ausprobiert

Verwandte Produkte

Dr. Oetker Backpulver (12 g) DO0001 dortis

Backpulver Dr .

0,30 €
2.5 € / 100g

Auf Lager > 50 Stck

Dr. Oetker Lebkuchenpulver (20 g) DO0002 dortis

Lebkuchenpulver Dr .

0,50 €
2.5 € / 100g

Auf Lager > 30 Stck
Hergestellt in Deutschland
Hefe 3x7g

Hefe 3x7g

Trockenhefe ist sehr einfach zuzubereiten. Sie brauchen keinen Sauerteigstarter herzustellen, um eine

1,10 €
15.7 € / 100g

Auf Lager > 30 Stck
Hergestellt in Deutschland
Bio Backpulver Pulver 3x20g

Bio Backpulver Pulver 3x20g

Creme aus Tatarkas mit Backpulver ist eine perfekte Alternative zu herkömmlichem Backpulver. In d

0,80 €
4 € / 100g

Auf Lager > 30 Stck